+381 63 605 252 bodor@fiberlaser.rs

2020. godina je bila prilično nesvakidašnja. Iznenadna pandemija nije uticala samo na našu svakodnevicu i navike, već je i ekonomski razvoj pogođen šokantnim izazovima. Ali uprkos celokupnoj situaciji, laserska industrija uspeva da zabeleži rast u sveobuhvatnom trendu pada i doživljava prekretnicu u svom istorijskom razvoju. Ono što je najinteresantnije,  tržišni zahtevi su sve više usmereni ka laserima velike snage od 10kW i jače, a laseri te snage postaju glavna okosnica na  polju obrade metala.

Zašto se u današnje vreme, vreme rapidnog razvoja tehnologije, sve više ljudi odlučuje za fiber lasere, kada je ovo samo jedna od mnogo vrsta mašina za sečenje metala?

Dajemo vam pet izvanrednih razloga  koji će vam pomoći da se lakše odlučite za fiber lasere za sečenje metala:

  1. Odličan kvalitet zraka: manja veličina tačke, veća efikasnost rada i bolji kvalitet obrade;
  2. Velika brzina rezanja: otprilike dvostruka veća brzina rezanja nego kod CO2 lasera;
  3. Stabilnost visokih performansi: stabilne performanse stečene su primenom vrhunskog laserskog izvora, koji omogućava sečenje ujednačenog kvaliteta putem optičke transmisije.
  4. Visoka efikasnost elektro-optičke konverzije: fiber laser mašina za sečenje ima 3 puta veću efikasnost elektro-optičke konverzije nego CO2 lasea za sečenje, čime se štedi energija i doprinosi očuvanju  životne sredine.
  5. Niski troškovi održavanja: prenos vlakana(svetlosti) bez upotrebe reflektujućih sočiva štedi puno vremena u podešavanju optičke putanje i postiže rezultate bez održavanja.

Rezanje ispod 12 mm, posebno kod obrade tankih ploča, uglavnom je namenjeno proizvođačima koji zahtevaju izuzetno visoku preciznost i efikasnost. Pojavom lasera velike snage, fiber laseri za sečenje metala polako istiskuju sa tržišta CO2 lasere velike snage.

Potreba za “inteligentnim upravljanjem” u procesu proizvodnje naglo je dobila na značaju, kao novi poslovni model u uslovima širenja epidemije, zbog koje je i celuokupna industrija pretrpela ogromne promene u kratkom vremenskom roku.

Dugoročno posmatrano, pametno planiranje proizvodnje i upotreba daljinske inteligentne kontrole procesima pokazuje kontinuirani napredak. To dalje znači da će pametno formiranje proizvodnje biti opšti trend, kako sada, tako i u budućnosti.

Sve više zemalja pravi novu verziju industrijske strategije tzv. Strategy of Industry 4.0, u koju se upotreba fiber lasera u procesu proizvodnje savršeno uklapa.